Alternate Text
Alternate Text

14. Djupviksängen - Fredriksberg, väg 223, 6,5 km

Start: N 59°09.352'   E 017°13.379'. Ingen parkering.
Vatten: Källa strax efter vägen till Lövviken - N 59°10.173' E 017°12.707'

Etappen är ganska krävande, men man får god valuta för sina ansträngningar.

Från Djupviksängen börjar en ansträngande klättring upp på Lövviksbergen, där du kan njuta av en praktfull utsikt över sjön Klämmingen och jordbruksbygden västerut. Klämmingen är nära en mil lång och ingår i en av länets mest markanta sprickdalar, som även fortsätter norrut i sjökedjan Marvikarna.

Snart når du Lövviken där en överoptimistisk person på 1600-talet startade ett järnbruk. Han hade inte tillgång till egen malm och var tvungen att skaffa råvara från Utö i skärgården. Han blev ett tidigt offer för bristande kunskaper i marknadsekonomi.

Leden fortsätter mot de långa Ulvsättersbergen. Här kan du njuta av vackra, milsvida utsikter och promenera genom lättgången hällmarksskog blandad med botaniskt intressanta områden med ett rikt växt- och djurliv. Den som rör sig tyst kan komma i kontakt med det rika fågel- och djurlivet. Här kan man se och höra orre, tjäder, trana, storlom och fiskgjuse.

Alternativ väg/rundslinga
Strax efter passagen av vägen mot Lövviken finns numera en vacker alternativ väg genom Björndalsbergens naturreservat via en kallkälla och fram till den lilla tjärnen Glådran där stigarna möts. Den vägen är 1 km längre.
Fram och tillbaka till Lövviksvägen bildar stigarna en slinga på ca 3,5 km.
Åk från Laxne eller Mariefredshållet och sväng av på grusvägen mot ”Guldsmedsmora”. Vägen följer sjön Klämmingens strand. Efter ca 4 km där leden korsar vägen finns parkeringsmöjligheter.

Björndalsbergens naturreservat

2020-08-29

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem