Alternate Text
Alternate Text

21. Malmköping - Hagtorp, väg 53, 10,5 km

Start: N 59°08.445' E 016°43.847'. Parkering.
Vatten: Källa vid Sandasjön - N 59° 09.419' E 16° 41.949'
I Malma naturreservat kan kvigor och tjurar förekomma. I slutet av etappen innan Hagtorp kan det även finnas hästar och får.

Från campingen vid Hosjön går vandringen upp på Plevnahöjden med dess krigiska minnen. Där passerar du Hotel Malmköping där du kan äta något eller fylla på matsäcken.

Leden korsar därefter Eskilstunavägen och sedan kommer man upp på Malma naturreservat med vyer över den fågelrika Sundbysjön och Dunkerbygden. I höjd med Sundbysjön finns en kallkälla.

Navestasjön passerar revy innan vi vandrar på den igenvuxna gamla landsvägen och igenom Mordgrind - den plats där ingenjör Herman Upmark mördades 1874. Gärningsmännen Hjert och Tector var de sista som avrättades offentligt i vårt land 1876.

Några hundra meter från Navesta syns en märklig göl till vänster, den har underjordisk förbindelse med sjön Akaren. Den lilla ön som syns i mitten av gölen vandrar fram och tillbaka. 

Vid sjön Nälen, som skymtar till höger om leden, har man funnit stenåldersboplatser. Denna sjö anses även vara en av Sörmlands förnämsta fågelsjöar.

Strax innan vi når etappmålet ligger galgplatsen där Hjert halshöggs 1876. Tector avrättades samma dag på Gotland. Det var de sista offentliga avrättningarna i vårt land.

Malmköping    Malmköpings naturreservat    Malma naturreservat

2021-11-23

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem