Alternate Text
Alternate Text

27:1. Stora Djulö - Glysas grav, 4 km

Start: Stora Djulö N 58°58.362'   E 016°12.516'. Parkering.

Anslutningsetapp som går förbi STFs vandrarhem och Hembygdsmuseet på vänster hand och Stora Djulö herrgårdsbyggnad i parken till höger.

Stora Djulö eller "Västra Djula" omnämns redan 1334 i ett i Riksarkivet bevarat bytesbrev, där det bekräftas att riddaren och riksrådet Sigge Magnusson på Lagmansö övertar egendomen från nunnorna i Vårfruberga. Stora Djulö är även något av huvudort i kapitlet om den sköna lustgården i Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa.

Vi följer vägen förbi Stora Djulö, korsar Djulö allé med sin statarbostad och ser snart det branta Gatstuberg, där enligt sägnen Gatstubergstrollen bodde. Ta gärna en rast här! Vägen stiger brant förbi ett villaområde och passerar det vackra Skogskapellet, som invigdes 1980. Det har ritats av Anders Lundell och Åke Måsén har svarat för den smakfulla inredningen.

Mitt för skogspartiet viker leden av till höger in i skogen och upp på en höjd. På bergets topp finns skärmskydd och bänkar. Härifrån har man en vacker utsikt över Djulösjön.

Leden fortsätter på lättgången mark fram till rondellen (väg 52 och väg 55/56) där den viker av söderut längs väg 55/56. Där gick leden tidigare norrut över väg 52 (Nyköpingsvägen) fram till Glysas grav, Södermanlands största skeppssättning.

2021-05-18

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem