Alternate Text
Alternate Text

36. Nävsjön - Nävekvarn, 9,5 km

Start: N 58°39.793' E 016°44.071'. Parkering innan Fiskeföreningens område, ca 200 m fram till leden utmed sjön.
Vatten: Pump vid Nävsjön - N 58°39.835' E 016°44.014' och källa söder om Nävsjön - N 58°38.833' E 016°44.195'

Etappen är relativt lättgången och går genom blandad terräng. Berg, skog och öppna marker. Redan några hundra meter ligger ett skärmskydd som i första hand är avsett för fiskare, i mån av plats är vandrarna välkomna att utnyttja det. Möjlighet att övernatta finns också i kolarkojan som ligger efter en knapp kilometer in på etappen. Den visar hur primitivt kolaren levde vid sin mila, och det är bara 50 år sedan dylikt boende förekom. Visserligen bara korta perioder, men ändå.

Leden går sedan söderut i växlande terräng genom skogsbestånd i olika utvecklingsstadier, dvs
genom produktiv skogsmark. Efter ca 2 km finns en kallkälla. Leden går sedan ned till Bråvikens strand vid Vibberholmen med sandstrand och fina rast- och tältplatser. Här ligger också ett antal gravar från digerdödens tid, vilket framgår av en enkel stansad aluminiumskylt.

Sedan blir det jobbigare, leden går upp på Nävekvarns Klint, med en magnifik utsikt över Bråviken och Nävekvarn. Har du tur passerar något handelsfartyg på väg till eller från Norrköping eller Bravikens Pappersbruk. Så bär det utför och tillbaka ned till Bråvikens strand och förbi campingplatsen och fram till Magasinet Gula Kvarn där det finns parkering och toalett.

Fiskekort säljs i fiskekortsautomaten vid Nävsjön.

Se även Nävsjön runt och Nävekvarnsslingan

Nävekvarn   Nävsjömossens naturreservat   Nävsjöns naturreservat   Nävekvarns klint
Nävsjöns Sportfiske

2019-09-11

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem