Alternate Text
Alternate Text

36:1. Nävsjön - Gälkhyttan, 9 km

Start: N 58°39.793' E 016°44.071'. Parkering innan Fiskeföreningens område, ca 350 m till etapptavlan i sjöns nordöstra vik.
Vatten: Pump vid Nävsjön - N 58°39.835' E 016°44.014'

Etappen är viltrik och terrängen lättgången med undantag av Bötesberget som reser sig över Stora Bötets myrmarkskomplex. Det är mest blandskog men också moss- och myrmarker. Efter cirka 300 meter vandring passeras i rask följd en linbråkargrop, en unik stensatt kallrökugn och rester av en smedja. Strax efter vattenfallet låg på 1500-talet en järnhytta. Leden går sedan söderut i blandskog, där bland annat en av Tunabergs största aspar står.

Efter det att leden lämnat Nävån, går den in i storskogen och förbi en väl bevarad linbråkargrop, en kolarkoja, upp till den stora dammvallen vid den s k Tyskdammen. Från dammen är det sedan cirka 2 km vandring fram till Stora Bötets myrkomplex. Där framme vid foten av Stora Bötesberget finns två vägar att välja. Den nedre, märkt skidspår, följer mosskanten och är lättgången och behaglig. Den andra vägen leder över bergets topp (91 m ö h). Där uppe hade man förr en imponerande utsikt över mossen, men idag har barrskogen växt och skymmer sikten. Leden går ner från berget och följer mosskanten. Cirka 200 meter innan etappmålet finns en grillplats. Följ stranden fram till vägen Tuna-Nävekvarn och etappslutet.

Det kan vara mycket blött på mossen under vår och höst om det är blött i marken. Vandra då i vattentäta kängor eller gummistövlar.

Badmöjligheter finns vid både Nävsjön och Gälkhyttan.

Parkering finns vid Nävsjön och Gälkhyttan (en mindre). Toalett finns vid Nävsjön.

Fiskekort säljs i fiskekortsautomaten vid Nävsjön.

Stora Bötets naturreservat   Nävsjöns SportFiske

2020-09-09

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem