Alternate Text
Alternate Text

37. Nävekvarn - Lilla Uttervik, 6,5 km

Start: Gula kvarn - N 58°37.868' E 016°48.080'.
Skärmskydd: Svartåhällen - N 58°37.110' E 016°50.368'

Etappen börjar vid Magasinet Gula kvarn i Nävekvarn där det finns parkering. Parkering finns även vid Skeppsviks badplats varifrån det går att vandra en rundslinga runt Sjöskogsberget via Svartåhällens rastplats.

Etappen börjar med vandring på väg i cirka 1,5 km innan den går brant upp på Fyrberget - en av flera fina utsiktsplatser med utsikt över Bråviken. På toppen av Fyrberget finns en utsiktsplats med bord och bänkar.

Efter att ha njutit av utsikten fortsätter etappen genom vacker kustnära natur och snart kommer du till en fin badplats vid Skeppsvik.

Etappen fortsätter in i Sjöskogens naturreservat. Här kan du välja om du vill fortsätta den kustnära stigen eller om du vill runda berget genom att ta den norra stigen. Snart når du fram till Svartåhällen, en vackert belägen rastplats med grillmöjligheter.

Vandringen fortsätter utmed Bråvikens strand och upp över några mindre höjder. Nu närmar du dig etappmålet. Alldeles i slutet av etappen finns en gammal smedja.

En 900 meter lång handikappled går från parkeringen vid Svartåstigen i Sjöskogen till Svartåhällens rastplats.

En vandring genom Sjöskogen kan vara kämpig, men erbjuder många spännande upplevelser. Här finns klippor för bad och fiske, och från Sjöskogsberget eller bergknallen väster om Bjurvik får du en vidunderlig utsikt över Bråviken och Vikbolandet.

Bråvikens förkastningsbrant: För många hundra miljoner år sedan sprack berggrunden sönder längs det som nu är Bråvikens norra strand. Den södra delen sjönk100 meter, fylldes med vatten och Bråviken föddes. Samtidigt steg den del där Sjöskogens naturreservat ligger idag, och den mäktiga sydvända branten blev en framträdande form i landskapet.

Djupt och friskt vatten: Branten fortsätter under vattenytan ner till 50 meters djup. Eftersom Bråviken inte har några grunda trösklar ut mot Östersjön så strömmar friskt vatten in längs den djupa, norra stranden. Det gör att vattnet är så rent och syrerikt och en viktig barnkammare för strömming och annan fisk.

Se även Sjöskogsberget runt   

Nävekvarn   Fyrbergets naturreservat   Sjöskogens naturreservat

2021-10-01

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem