Alternate Text
Alternate Text

5:2. Vansta, Ösmo - Hemfosa, 15 km

Start: N 58°58.844' E 017°52.926'. Parkering vid tågstationen.
Skärmskydd: Muskan - N 59°00.684' E 017°53.995'

Till Ösmo kommer man med såväl buss som tåg från Stockholm. Åkande med buss stiger av vid Ösmo centrum. De som kommer med tåg från Stockholm går av vid Ösmo pendeltågsstation och går västerut. Då passeras också busstationen vid centrum. Gång- och cykelvägen vid sidan om Nybblevägen och en liten bit av Hugins väg leder in på leden strax innan vägövergången vid Vansta. Det går också att ansluta till leden norrut om man från pendeltåget går Körrundavägen och Strandvägen till korsningen Storeksvägen/Skogsvägen där leden ansluter från väster.

Leden går norrut och rundar den nästan 3 km långa sjön Muskan och följer sedan dess östra strand fram till norra änden, där det finns skärmskydd och bad. På andra sidan sjön skymtar storgården Körunda med anor från medeltiden.

Sedan leden lämnat Muskan passeras båtsmanstorpet Sjötäppan och går sedan in i ett omväxlande skogsparti och tangerar där Segersängs järnvägsstation. Efter den lilla sjön Tärnan letar sig leden fram utefter gamla sockengränser. Den uppmärksamme lägger här märke till många tomtgränsmarkeringar, s k råstenar.

Från Tullberget finns en markerad avstickare till Borgberget som har en fornborg. Det kan vara värt besväret att göra en avstickare dit upp och tänka tillbaka på våra forntida förfäder som måste skydda sig mot aggressiva inkräktare.

Området är fyllt av våtmarker och har ett rikt fågelliv. På sträckan ser du kanske också några av de rovfågelarter som häckar där.

Några p-platser finns norr om sjön Muskan, längs rundslingan. Stor p-plats finns vid golfklubben. I norra änden av etappen, vid 5:3, finns parkering för 6-8 bilar.

Detaljerad beskrivning

Se även Muskan runt

Slätmossen-Borgbergets naturreservat

2021-05-03

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem