Alternate Text
Alternate Text

53:2. Sävö, 3 km

Start: Källviks brygga - N 58°46.712' E 017°29.096'. Parkering vid Källviks brygga. 
Skärmskydd: Västra sidan - N 58°46.512' E 017°28.057'
Vatten: Vattenkran vid Sävö gård, utanför naturskolan.

Etappen på Sävö erbjuder en behaglig vandring i typisk skärgårdsnatur. Man har på Sävö genom restaureringsarbete återskapat äldre tiders odlingslandskap. Kor och får strövar fridfullt betande fritt på ön. Det är en pastoral idyll värd att minnas under mörka vinterkvällar.

Leden börjar i södra änden av ön, vid den gamla lotsplatsen. Den gamla lotsutkiken finns kvar och fungerar nu som ett litet museum, väl värt ett besök. Bakom de gamla lotsbostäderna som nu är vandrarhem finns några riktigt gamla och mäktiga ekar. Dessa ekar är värdefulla livsplatser för fåglar, fladdermöss och massor av insekter samt lavar och mossor. Ta dig tid och titta lite närmare på dessa.

När man passerat lotsplatsområdet och följer stigen till vänster kommer man till det mest kuperade avsnittet på ön. Stigen tar oss här upp på Kikarberget, varifrån man har en fantastisk utsikt över den sörmländska skärgården. Vid klart väder ser du österut ända bort till Landsorts fyr. På nära håll har du den intressanta havsviken Tvären, som en gång för mycket länge sedan blev till genom ett meteoritnedslag. På andra sidan sundet ser du några mycket fina gamla röda byggnader som är Säfsundets gamla krog. Dessa byggnader, som är belägna på Långö, är idag privat sommarbostad. Utefter stigen ner från berget finns flera mäktiga klippblock, så kallade jättekast eller flyttblock.

Leden fortsätter sedan utefter bergsbranten och passerar hamlade lövträd, gärdesgårdar och en slåtteräng, som sommartid visar upp en mycket rik flora. När du har passerat ängen kan du göra en avstickare till en bra badplats. Där finns också grillplatser och båtbrygga. Leden fortsätter in i ett skogsområde. Efter en liten bit finns ytterligare en avstickare markerad. Den leder ner till ett skärmskydd med eldstad som man inhägnat med en gammal fin gärdesgård. Här finns också ett torrdass. Det är tillåtet att tälta på hela ön. Vill man slippa påhälsning av betesdjur väljer man någon av de två inhägnade tältplatserna.

Leden viker österut och går via Oxhagsberget, genom skogen och ut på en strandäng. Härifrån ser man övernattningsstugan vid Boholmsviken där det finns härliga badklippor. Strax innan stugan finns ett torrdass. Härifrån fortsätter leden söderut i hög terräng utefter klipporna på öns östra sida där den passerar Stella Maris (ett skyddsväsen vars kjol blivit ett annorlunda skärmskydd) och tar sedan av genom skogen förbi Sävö gård, som kan vara värd att göra en liten avstickare till. Sävö gård ligger idylliskt insvept i lummig grönska, omgiven av en trädgård innehållande en mängd exotiska växter. Den gamla ladugården är ombyggd till undervisningslokal och här finns Sörmlandskustens Naturskola. Härifrån fortsätter leden en bit genom skogen och vidare ut på vägen som leder tillbaka till den gamla lotsplatsen där den startade.

Båttransport från Källviks brygga:
Se Kommunikationer

Sävö naturreservat    Stella Maris    Sävöleden (närmare vattnet längs västra sidan)

2021-05-26

Etappkartan kan endast ses av medlemmar, logga in eller bli medlem