Hur kommer man hit?
Från Nyköping åk motorvägen mot Oxelösund. Ta av till höger mot Nävekvarn på väg 511 strax söder om Nyköping. Åk rakt igenom samhället ner till Hamnen. Där börjar promenadvägen, som fått namnet ”Historien kring Näveån”.

Å-promenaden
Härifrån och till Salvetorp ca 1,5 km uppefter Näveån finns 29 informationstavlor, som berättar samhällets historia från medeltiden till nutid, med tonvikt på alla verksamheter i och kring Näveån.

Å-promenaden följer Sörmlandsleden genom samhället och presenterar historiska byggnader och anläggningar och i vissa fall lämningar efter dem.

Allting är levandegjort med illustrationer av konstnären Elisabet Englund och ibland med gamla fotografier. Tavlorna är delvis monterade på svart-gula stolpar, dvs. i Tunabergs f.d. kommuns färger. På toppen av stolparna sitter en stiliserad urna, den s.k. Sporturnan från Näfveqvarns Bruk.

Vägen tillbaka
Från Salvetorp kan man fortsätta några hundra meter på Sörmlandsleden upp till Nävsjövägen och sedan ta den vägen tillbaka till Hamnen. Ett alternativ är att vända vid Salvetorp och strosa på gatorna i samhället tillbaka till Hamnen.

2019-09-10