Delar av etapperna 31, 31:1 och 32, ca 16 eller 9 km

Från Stavsjö Klint eller vandrarhemmet i Stavsjö kan man göra en ca 16 eller 9 km lång rundvandring i lätt och medelsvår terräng.
Infotavlan vid vandrarhemmet: GPS N 58°43.473'   E 016°25.024'

Hur kommer man dit?
Stavsjö ligger vid E4 ca 4 mil sydväst om Nyköping. Avfart från motorvägen finns vid Stavsjö. Informationstavlor finns vid Stavsjö Klint och Vandrarhemmet.

Skiren och Vårfruklostret
Följ etapp 32 söderut och runda den vackra Kolmårdssjön Skiren med kristallklart badvänligt vatten. Efter ca 4 km:s vandring tar du av på etapp 31:1 och följer den västerut. Leden går utefter Tranmossen och efter 3 km på etapp 31:1 kommer du till Krokeks ödekyrka (Vårfruklostret) en historiskt mycket intressant plats. Skyltar beskriver platsens historia. Platsen är en av startpunkterna för Klosterleden, en ca 25 mil lång pilgrimsled till Vadstena.
Slingan viker av vid Långa Längan som var gästgiveri på 1600-talet och tillhör Krokeks hembygdsförening. Där finns en rastplats med eldplats.

Jättegrytan och Gullvagnen
Du fortsätter på etapp 31:1 och passerar en imponerande jättegryta med en intressant historia som beskrivs på en tavla. En kolerakyrkogård med endast två gravar har även den sin speciella historia som du kan ta del av på platsen. Leden går sedan under E4 i en viadukt och den lilla fina badsjön Gullvagnen dyker upp.

Östgötaleden och kolbotten
Ett område med mest skog följer sedan och du kommer till en skiljepunkt där Östgötaleden ansluter till Sörmlandsleden. Du fortsätter på Sörmlandsleden och kommer snart till en ny skiljepunkt. Därifrån tar du in på etapp 31 mot Stavsjö och har då 4 km kvar till utgångspunkten. På vägen passerar leden en väl bevarad kolbotten och resterna av en kolarkoja.

Skoskav eller dåligt väder
Skulle du få skoskav eller överraskas av dåligt väder kan du korta av turen genom att gå den gamla rikshuvudvägen från Krokeks ödekyrak till Stavsjö. Vandringen blir då ca 9 km.

Stafsjö Bruksmuseum    Krokeks ödekyrka

2020-11-12

Vid Långa Längan

Vid Långa Längan