Etapp 37:1 och 37:2, 16,5 km
Bergshanteringen i Sverige har en mycket intressant historia. Detta kan du uppleva på Gruvleden i Tunaberg. Gruvhål, varpstenshögar, hyttruiner, gamla husgrunder m m. Här vandrar du genom ett landskap med massor av spår från en svunnen tid.

Leden går mellan Nävekvarn och Koppartorp. På båda platserna finns bra parkeringsmöjligheter. Man kan också ta sig till båda platserna med buss, men begränsad trafik till Koppartorp.
Se: Sörmlandstrafiken

Efter halva sträckan ligger Kärrgruvan, ett gammalt gruvområde som man bör ägna lite uppmärksamhet åt. Här finns ett par mindre rundslingor som lotsar dig genom området och som ger dig en liten uppfattning om gruvdriften förr. På våren kan man uppleva över 100 syrenbuskar i full blom. Sträckan är lättgången och tar 7-8 timmar att vandra.

Den som vill göra en kortare vandring kan ta sig direkt till Kärrgruveområdet. På området finns grillplats samt ett skärmskydd för rast och vila eller övernattning.

I Nävekvarn finns ett vandrarhem för den som föredrar en bekvämare övernattning. Delar av området samt grillplats och skärmskydd är tillgängligt för rullstolburna. Handikapptoalett finns.
Parkering för bil och minibuss finns vid Blombergstorp.

Ladda hem folder eller läs mer under Etappbeskrivningar

2019-09-11