Aktuellt

Gälkhytteslingan – en populär etapp

En av Sörmlandsledens populäraste rundslingor sköts sedan många år av två systrar – Inger Berg och Kerstin Andersson. Att sköta leden ihop är ett sätt att umgås. Naturen är vacker och vi har trevligt.

Det började i slutet 1990-talet. Inger var arbetslös och som en arbetsmarknadsåtgärd placerades hon på Sörmlandsledens kansli. Det ledde till att hon tog på sig ansvaret för Rundslinga Gälkhytte- och Överdammen. Nu har det gått 20 år.

-Jag var ensam ansvarig i många år. Ibland tog jag min dotter till hjälp, ibland min syster.
Kerstin har hjälpt till väldigt mycket i det tysta. Hon gick i pension för några år sedan och tog då steget till att bli etappansvarig även på papperet.

Efter alla år känner de sin etapp utan och innan. Inger har fått frågan om hon velat byta etapp, vilket ibland känts lockande, men i slutänden har hon alltid tackat nej.

Avverkning har gjort att vegetationen förändrats under åren. Vissa ställen växer igen mer än tidigare. Inger och Kerstin har alltid med sig skräppåse, toapapper, sekatör och grensåg – även om de bara ska gå till skärmskyddet och fika.

-Det finns alltid grenar som ändrar fason, säger Kerstin.
Mindre träd, som fallit över leden, klarar de oftast själva att få bort.

-Vi var här för två veckor sedan och sågade ett träd som låg över leden.
De plockar upp eventuellt skräp som andra människor lämnat längs etappen. Värst är fimpar och toapapper. Sistnämnda gömmer de, så andra vandrare slipper se det, istället för att ta med sig hem.

Förutom alla småutflykter ser de över etappen ordentligt fyra gånger per år: vinter, vår, i lingontider samt höst. Målar markeringar gör de vartannat år, tar då en bit i taget.

Många utländska vandrare hittar till vindskyddet, mycket för att Fly&Walks södra rutt från Skavsta passerar här.

-2019 hade vi fler utländska övernattningar än svenskar i gästboken, berättar Inger.
Kerstin och hon ser att många vandrar på egen hand, imponerande är att kvinnor från andra länder går ensamma.

Pandemin har decimerat de utländska besökarna kraftigt, i synnerhet i fjol. Desto fler svenskar hittat ut och det har gått åt mycket mer ved, som länsstyrelsen lägger ut, än annars. Stundtals har det också varit svårt att hitta någonstans att parkera i Gälkhyttan, även på vintern då många åker skridskor på Gälkhyttedammen.

Text och bild: Karin Reibring